AKILLI SAYAÇ NEDİR, NE İÇİN KULLANILIR?
Genel anlamda sayaçlar, tasarımındaki mekanik veya elektronik bir düzenek ile ortamda tüketilen enerjiyi ( elektrik, gaz, su, ısı ) ölçen cihazlardır. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, farklı tüketim alanlarında kullanılan enerjinin ölçülmesi teknikleri de aynı oranda geliştirilerek, hem ölçüm kolaylığı, hem ölçülen verilerin doğruluğu ve hem de verilerin iletilmesi alanlarında hız, güvenlik ve kolaylık seviyelerinde gelişmeler sağlanmıştır.
Bu gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan akıllı şebeke ve haberleşme ağları uygulamalarındaki gereksinimler nedeniyle sayaç cihazlarında da akıllı sayaç ürünleri geliştirilmiştir. 2000’li yılların başına kadar mekanik sayaçlar kullanılırken, bu tarihlerden sonra daha doğru ölçüm özelliğine ve tarife uygulaması yeteneğine sahip elektronik sayaçlara geçiş sağlanmıştır. Yakın gelecekte mekanik sayaçların tamamen kullanımdan kalkması beklenmektedir.
Mekanik sayaçlarda enerji tüketim verileri yetkili kişiler tarafından lokasyonda manuel olarak okunarak kayıt altına alınırdı. Akıllı Sayaç Nedir ? sorusuna en etkili cevaplardan birisi de akıllı sayaçların ortaya çıkmasıyla birlikte tüketim ölçümü, kaydı ve aktarımı daha pratik ve güvenilir hale gelmiştir. Akıllı elektronik sayaçlar ile uzaktan okunabilen ve tek merkezde toplanan bilgilerin kaydı yapılabilmekte ve hata payı minimuma indirilmektedir. Ülkemizde akıllı şebekeler konusunda yapılan çalışmaların temelini Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) çalışmaları oluşturmaktadır. OSOS faaliyetlerinin başlamasından sonra ise, uzak erişimlere imkân sağlayan daha gelişmiş sayaçlar üretilmeye ve kullanılmaya başlanmıştır.
Otomatik Sayaç Okuma Sistemleri haberleşmenin tek yönlü olduğu, sadece sayaç verilerinin merkezi sisteme iletildiği sistemlere verilen bir isimdir. Gelişmiş Sayaç Altyapısı ise, haberleşmenin çift yönlü olduğu, sayaç verilerinin toplanmasının yanı sıra, ölçü sistemlerine komut edilerek gelişmiş teknolojik uygulamalara imkân veren sistemleri tanımlamaktadır.
Akıllı Sayaçlar Hangi Alanlarda Kullanılır?
Akıllı Sayaç Nedir ? Akıllı sayaçlar özellikle elektrik tüketimi alanında çok yönlü olarak kullanılsalar da, aynı şekilde sıcak/soğuk su, gaz ve ısı enerjisi tüketimlerinde de hem detaylı ölçüm teknikleri hem de veri iletişim teknikleri açısından yaygın şekilde kullanılmaktadır. Elektrik tüketimlerinde akıllı sayaçlar yalnızca tek zamanlı ölçüm haricinde, farklı zaman dilimlerine göre de ölçüm kaydettiklerinden üç zamanlı tarifeler için de kullanılmaktadır.
Akıllı elektrik sayaçlarında Monofaze ve Trifaze türleri konut ve sanayi sektörleri olarak ayrı ayrı ölçümleme yaparlar. Bunların sadece aktif güç ölçüm yapanları olduğu gibi Kombo tipi diye adlandırılan ve sanayi sektöründe kullanılan Reaktif güç ölçümü yapan türleri de mevcuttur.
Bu cihazlar detaylı ölçüm verilerini anlık ve belli bir süre log kaydı olarak da sağlayabildikleri gibi, data merkezleri ile çift yönlü iletişimde bulunarak veri işleme uygulamalarına entegre olabilirler. Aynı şekilde gaz ve su sayaçları da üzerindeki elektronik kartlar sayesinde okudukları bilgileri ister şebekeye bağlı ister şebekeden uzak noktada olsunlar, MBus, LoraWAN vs gibi RF teknolojisi üzerinden uzaktan veri okuma altyapısı ile veri merkezine iletebilirler.
Akıllı Sayaçlarda Hangi Ürünler Kullanılır?
Akıllı şebekeler ile beraber, enerji sistemlerinin üzerinde yapılan çalışmalar akıllı sayaçların güvenliğini tekrar ön plana çıkarmaktadır. Bu güvenliğin garanti altına alınması için, sayaçların üretiminde dikkate alınması gereken belli bir standardın sağlanması gerekmektedir. Veri iletişimindeki altyapı güvenliği haricinde, verilerin kesintisiz devamı için de bu tür cihazlarda hem elektronik devre kısmı için hem de hafıza ve gösterge panelleri için şebeke enerjisinden bağımsız olarak tek kullanımlık Birincil (Primary Pil) ürünleri kullanılır.
Bu piller herhangi bir enerji kesintisi durumunda veya şebekeden uzakta oldukları bir lokasyonda devreye girerek akıllı sayacın verilerini belli bir periyodda merkeze iletmelerini ve aynı zamanda içerisindeki verilerin korunmasını sağlarlar.
HDA Enerji, Akıllı Sayaç sektöründe pil, sensör, gösterge ve diğer komponent ürünlerinin lider sağlayıcısı konumunda olup 13 yılı aşkın bir süredir ülkemizin öde gelen sayaç üreticilerine tasarımlarında göre ihtiyaçları olan ürünlerin tedariğini sağlamaktadır.
Akıllı Sayaç ürünlerinde kullanılan Primer Pil, Sensör, Kapasitör ve LCD Gösterge ürünlerini web sitemizden inceleyebilirsiniz. Ürünlerle ilgili her türlü ihtiyacınız için uzman ekibimize iletişim adresinden ulaşabilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Akıllı sayaçların avantajları nelerdir?
Bu sayaçların pek çok avantajı vardır, bunlardan birkaçı şu şekildedir; sayaç hataların hızlı tespit edilmesi, enerji verimliliğin artması, enerji tüketimini yönetme ve izleme kolaylığı, şebeke yönetimi gibi avantajlara sahiptirler.
Akıllı sayaçlar enerji tasarrufuna nasıl katkıda bulunur?
Akıllı sayaçlar, sağladığı özellikler ile kullanıcılarına gerçek zamanlı enerji tüketim verilerini göstererek bilinçli enerji tüketimi konusunda imkan sunmaktadır. Bu sayede enerji israfı önlemiş olur.
Akıllı sayaçlar hangi yönetmeliklere uygun olmalıdır?
Kullanıldığı ülke veya illerin yönetmeliklerine ve veri gizliliklerine uygun olmalıdır.
Greetings! Very useful advice within this article! Its the little changes that make the most significant changes. Thanks a lot for sharing!