HDA ENERJİ, sahip olduğu geniş ürün gamı ile enerji depolama sistemlerinde kullanılan uzun çevrim döngüsüne sahip, güvenli ve verimliliği yüksek LFP hücrelerle bu alanda güvenilir bir tedarikçi konumundadır. Kullanılan hücreler ve modüller termal izolasyon özelliğine sahip olup, sistem güvenliğini artırır ve daha sağlıklı kontrol imkanı sağlar.
YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN ESS ÇÖZÜMLERİ
- Sıvı soğutlmalı 1500V ESS’ler için entegre batarya çözümleri
- Telekom ESS uygulamaları için 48V batarya serisi
- Konut ESS uygulamaları için 48V alçak gerilim ve 200V yüksek gerilim çözümleri
ESS UYGULAMALARI
Enerji Depolama Sistemi (EDS) araçlarından bataryalar, yenilenebilir enerji kaynaklarının aralıklı üretimini düzeltmek ve elektrikli cihaz ve elektrikli araçları beslemek için yaygın şekilde kullanılmaktadır. Elektrik enerjisini depolamak için farklı depolama teknikleri bulunmaktadır. Bu depolama tekniklerinin en önemlilerinden biri batarya, elektrik enerjisini kimyasal enerji dönüştürerek saklamaktadır.
Teknolojisinin gelişmesiyle birlikte bataryalara yönelik ilgi her geçen gün artmaktadır. Lityum iyon bataryaların yüksek enerji yoğunluğu, çalışma gerilimi seviyelerinin fazla değişmemesi, uzun çevrim ömrü ve hafif olması gibi avantajlara sahiptir.
Bir çok uygulama alanı dışında özellikle EV (elektrikli araçların) yaygınlaşması ve YEK (yenilenebilir enerji) santrallerinin şebeke sisteme entegrasyonu batarya depolama sistemlerini gittikçe popüler hale getirmektedir. Bu anlamda enerji depolama sistemleri ( ESS ) hem küçük ve büyük çaplarda hem de kısa ve uzun vadeli uygulamalarda kullanımı artmaya devam etmektedir.
Bu uygulamaların en belirgin türleri konut enerji yönetimi ve elektrikli araçların güç kaynağı şeklindedir. Ayrıca çeşitli doğal afetlere karşı acil durum planlamaları konusunda da öne çıktıkları görülmektedir.
Bu çözümlerde en çok kullanılan batarya türleri Lityum Iyon bataryalardır. Bu anlamda klasik kuşrun asit ve Nas türü ürünlere kıyasla Lityum Iyon bataryaların enerji yoğunlukları yani birim hacimde depolanan enerji miktarı 120Wh/Kg olarak daha yüksektir.
Bunun haricinde çevrim döngüleri daha yüksektir. Büyük çaplı bir ESS ünitesi temel birimler olarak batarya hücresi, batarya modülü, BMS kontrol ünitesi ve kabin şeklinde parçalardan oluşur. Buna ek olarak havalandırma, yangın güvenlik önlemleri gibi kontrol birimlerinin de mevcut olması çok önemlidir. ESS üniteleri konut sektörü haricinde, Telekom, Askeri, Enerji, Ulaşım sektörlerinde de tercih edilen bir enerji kaynağı olmaya başlamıştır.