Lityum Pillerin Depolanması Nasıl Olmalı?
Lityum piller yangın riski yüksek kimyasal maddelerden oluştuğu için diğer kimyasal ve yanıcı maddelerden ayrı olarak depolanmalıdır. Bunun yanı sıra bozuk lityum piller iyi durumda olan pillerden ayrı olarak güvenli bir alanda depolanması gerekir. Koşullar el veriyorsa sadece lityum pillerin depolandığı bir saklama alanı bulundurmak diğer riskleri minimuma indirir.
Bunların haricinde aşağıdaki depolama kurallarını dikkate almak önemlidir:
- Sıcaklık ve nem koşulları
- Güvenlik
- Şarj durumu
- Depolama Süresi
Sıcaklık Ve Nem Koşulları
Lityum pil depolama alanının sıcaklık ve nem koşulları ürün spesifikasyonun gerekliliklerini karşılamalıdır. Tedarik firmanızın önermiş olduğu sıcaklık koşullarında saklanmalı ve ürün datasheet bilgileri incelenmelidir.
Güvenlik
Lityum pilleri uygulama da kullanırken, aktarırken ve depolarken, enerji konsantrasyonunu ortadan kaldırmak için lityum pilleri tek tek sabitlemek ve izole etmek için orijinal ambalaj kullanılmalıdır. Aynı zamanda Lityum piller birbirleriyle temas halinde yoğun depolamada kullanılmamalıdır.
Şarj Durumu
Lityum piller uzun süre inaktif şekilde depolanmamalıdır. Bunun sebebi pil çok uzun süreli kullanılmadığı durumlarda voltaj veya kapasite kaybı yaşar.
Depolanma Süresi
Lityum piller sınıflandırılarak, istif halinde ve sınırlı miktarda depolanmalı.
Her bir yığının kapladığı alan 150 m’den az ve depolama yerinin içindeki ana kanalın genişliği 2 m’den fazla olmalıdır.
Ayrıca lityum piller için depolama yerindeki alan GA 1131 ( Depolama alanlarının yangın güvenliği yönetimi için genel kurallar ) gerekliliklerini karşılamalıdır. Gereksinimler aşağıdaki gibidir:
- Baca üst yüzeyi ile tavan arasındaki boşluk 0,3 m’den az olmamalıdır.
- Ürünler ve aydınlatma arasındaki boşluk 0,5 m’den az olmamalıdır.
- Ürünler ve duvarlar arasındaki boşluk 0,5 m’den az olmamalıdır.
- İstif ve sütunlar arasındaki boşluk 0,3 m’den az olmamalıdır.
- Her bir istif arasındaki boşluk 1 m’den az olmamalıdır.
Lityum Pillerin Taşınması
Depolama, işleme, tesis içi nakliye, kara taşımacılığı ve deniz taşımacılığı için lityum iyon pilin SOC değeri %30’u, lityum demir fosfat (LiFePO4) pilin ve tüketici pilinin SOC değeri %70’i geçmemelidir. Lityum-iyon pil SOC değeri hava yoluyla taşınırken %30’u geçmemelidir.
Lityum Pillerin Uygulanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Lityum pillerin depolanması, aktarılması, işlenmesi ve kullanımında pilin istenmeyen kullanımını önlemek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Aşağıdaki önlemler dahil, ve sadece bunlarla sınırlı değildir:
- Lityum pillerin testi, ikincil işlemi ve montajı sırasında oluşabilecek kısa devre, dış darbe, ezilme, yüksek sıcaklık, doğrudan lehimleme, pil izolasyonuna zarar verme, kablo izolasyonuna zarar verme, kötü termal tasarım ve lityum pillere zarar verebilecek diğer faktörlerden kaçınılmalıdır.
- Çalışma sırasında metal takı, saat vb. takılar risk teşkil edebilir. Keskin nesnelerin poşet bataryanın alüminyum-plastik filmini delmesini önlemek için özellikle dikkat gösterilmelidir.
- Gruplar halinde kullanılan lityum piller, etkili voltaj, akım, sıcaklık ve diğer koruma cihazları ile kurulmalıdır.
- Enerji depolama veya çekiş için kullanılan lityum bataryalar paketlenmek üzere monte edildiğinde, batarya yönetim sistemi ( BMS ) kurulmalıdır. BMS’in kontrol politikası, enerji depolama ve güç bataryası sisteminin tüm yaşam döngüsü boyunca beklenen işlevsel gereksinimleri karşılamasını sağlamalıdır. ISO 26262‘nin ilgili asıl seviyesini karşılamak için BMS işlevsel güvenlik yönetiminin gerçekleştirilmesi tavsiye edilir.
- Yeniden işlenen veya onarılan lityum piller, ikincil işleme veya montajdan önce yeniden test edilmeli ve kalifiye oldukları onaylanmalıdır.
- Lityum pilleri şarj ve deşarj eden ekipmanın yazılım işlerinin beklenen gereksinimleri karşıladığını düzenle olarak kontrol edilerek onaylanmalı.
- Lityum pilleri Yüksel sıcaklık, ateş ve ısı kaynaklarından uzak tutun.
- Uygulama alanında kullanılmadan pil ile ilgili ayrıntılı bilgilere, ürün özelliklerinin çalıştırma ve kullanım güvenliği bölümüne bakın.
Yukarıda bahsettiğimiz hususlar uygulamada dikkat edilmesi gereken hususlardan birkaçıdır. HDA Enerji uzman ekibine iletişim sayfasından ulaşarak lityum pil ürünleri hakkında daha detaylı bilgilere sahip olabilirsiniz. Ayrıca lityum pil paketleri hakkında da HDA Power ekibiyle iletişime geçebilirsiniz.
Lityum Pillerin Depolanması Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?
Lityum Pillerin Patlama Sebebi Nedir?
Lityum piller, aşırı ısınma, kısa devre, mekanik hasar veya hatalı şark edilme gibi sebeplerden patlayabilir. Bu nedenle pilleri doğru şekilde depolanması, kullanılması ve şarj edilmesi önemlidir.
Lityum Piller Nasıl Taşınmalıdır?
Lityum pillerin taşınması sırasında doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamak ve darbelere karşı koruyucu ambalaj kullanılmalıdır. Ayrıca taşıma sırasında pillerin kısa devre yapmaması için mutlaka izolasyon önlemleri alınmalıdır.
Lityum Piller Aşırı Sıcaklıkta Nasıl Etkilenir?
Lityum piller, aşırı sıcakta performans kaybı yaşayabilir hatta zarar görebilir. Bu sebeple, lityum pilleri aşırı sıcak ortamlardan korunmalıdır.
Lityum Pillerin Depolanması Sırasında Nemin Rolü Nedir?
Pilleri olabildiğince kuru ortamda saklamanız gerekir. Çünkü nem, pillerin performansını olumsuz etkileyebilir ve korozyona neden olabilir.